Het is bijna zomer en voor mijn gevoel is dan bijna iedereen jarig. Heb je weinig ideeën of inspiratie wat je voor feestje moet doen? Hier heb ik een super leuk idee! Een gezellige Tea Party met cupcakes en lekkere taart! Ik heb allemaal leuke dingen om je feestje een beetje aan te kleden! En heb ik ook het recept van de meest lekkere
cupcakes!
Op een Tea Party kan je lekker kletsen en je kan zelf er nog een leuke activiteit bij verzinnen. Het leuke aan een Tea Party is het voorbereiden (Cupcakes en taarten bakken) en het samen zijn met je vriendinnen of familie!
Het recept voor cupcakes met een vanille smaak:
Ingrediënten voor 12 cupcakes
125 gram roomboter, op
kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2
eetlepels melk, op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren op
kamertemperatuur
1 theelepel vanille extract
Topping
45 gram bloem
240 ml melk, op
kamertemperatuur
200 gram roomboter, op kamertemepratuur
200 gram
poedersuiker
5 ml vanille extract
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het
midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.
Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een
cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces
en het is zo ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.
Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op
kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine
blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal
en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het
meetwerk
secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag.
Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2
eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.
Beslag maken
Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is gekomen. Dit
betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is
voor gebruik (niet smelten). Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje
bij beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge
snelheid. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt
je
beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door
elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de
eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen.
Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op
middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel
toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een
hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1
minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een
luchtig en glad beslag. Pak je cupcake bakblik erbij met daarin
de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk.
Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren
cupcake vormpje. Met een tweede lepel of spatel schraap je het beslag van de
lepel in het vormpje.
Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3
vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het
papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als
ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!
Bakken
Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het
rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond
draait is dit geen enkel probleem.
Bak de cupcakes 20-25
minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders
zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je
met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar
zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de
cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten
prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na
5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is.
Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes
verschillen met de door ons aangegeven baktijden.
Afkoelen
Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes even een
minuut in het bakblik zitten. Zet het bakblik bij voorkeur even op een rooster.
Na een minuut haal je de cupcakes voorzichtig uit het bakblik. Je kunt het
bakblik een beetje schuin houden zodat de cupcakes er langzaam uitvallen. Zo
hoef je niet aan de papieren bakvormpjes te trekken en laten de papiertjes niet
los. De papieren bakvormpjes laat je om de cupcakes zitten. Laat de cupcakes
goed afkoelen op een koel rooster.
Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst,
leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een
snijplankje op de cupcakes in het cupcake bakblik. Na ongeveer
1/2 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi
plat.
Eenmaal afgekoeld zijn de cupcakes klaar om verder
te decoreren met een topping, eetbare decoraties en andere leuke
cupcakeproducten!
De Topping
Bereiding
Doe de bloem en de melk in een steelpannetje. Klop het mensel eerst met een
garde goed door, zodat je met een klontvrij beslag aan de slag kunt.
Ze
nu pas het pannetje op het vuur.
Breng het geheel rustig aan de kook en zet het daarna meteen op laag vuur.
Blijf steeds goed roeren zodat het beslag niet gaat aanbranden en klonteren.
Voor een klontvrij resultaat blijf je continue roeren.
Het beslag wordt nu steeds dikker en na ongeveer 5 minuten (steeds blijven
roeren) is het mengsel dik genoeg. Er moet een houten prikker recht op in het
beslag kunnen staan. Schep het beslag in een kom en dek de kom af met plastic
folie.
Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop intussen in een andere kom de zachte boter
flink smeuïg en luchtig met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg nu langzaam de
poedersuiker toe en tot slot de vanille. Tussendoor mix je steeds alles goed
door met de mixer. Als alles goed is gemengd voeg je de afgekoelde
melk/bloem-mix toe en mix daarna nog eens 5 minuten op middelhoge snelheid met
de mixer. Het geheel nogmaals afdekken met plastic folie en 15 minuten in de
koelkast zetten. Daarna is de frosting klaar voor gebruik! Mocht de frosting
onverhoopt iets te dun zijn naar je zin, voeg dan wat extra poedersuiker
toe.
Nog wat leuke ideeën om je tafel te versieren:
Witte Eetbare parels om op de cupcake te doen voor €3,99 bij
cupcakerecepten
Succes!!
1 reacties:
Dit is echt een super leuk idee!
Post a Comment